Radiofrequent schakelen via de pc

KlikAanKlikUit systeem bestuurd vanuit de pc

Mei 2006

Gebaseerd op een topic van Sprite_tm op tweakers.net om allerlei zaken via de pc aan te sturen met een radiofrequent signaal (433MHz). Er wordt gebruik gemaakt van een project van sourceforge.net. waar hetzelfde wordt voorgesteld, alleen dan met infrarood (IR).

Het idee
Koop een set draadloze contactdozen en/of dimmers, leer de door de afstandbediening verstuurde codes aan de computer. Verbind de computer met het zendgedeelte van de afstandsbedining en schakel daarna met de computer verschillende lichtpunten, of andere aangesloten apparatuur. Om de afstandsbediening intact te houden, kan je ook een aparte zendunit bouwen. Ik heb voor dat laatste gekozen.

Het door mij aangeschafte promotie-setje van KlikAanKlikUit (Gamma) bestaat uit een kleine afstandsbediening (geen IR dus, maar RF) en drie contactdozen, waarvan er links een is afgebeeld - samen met de afstandsbediening.
Kosten: € 25,-.

Op de achterkant van de afstandsbediening is het mogelijk te schakelen tussen vier groepen (A, B, C en D). Per groep kan je 3 contactdozen aan en uit te schakelen. Op deze manier zijn dus 4 x 3 is 12 combinaties te realiseren.
Op elke contactdoos (achterzijde) stel je de groep en het nummer vast: A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2, C3, D1, D2 OF D3.

Op elk contactdoos is maximaal 1000W te schakelen; je kunt dus bijvoorbeeld meerdere lampen tegelijk aansluiten op een contactdoos.

 

 
Het 'schema' van de zendunit die met de ComPort verbonden moet worden. De TX433N (hieronder) : via Stuut en Bruin 's-Gravenhage voor € 7,50 aangeschaft.

 

Rechts het, in de lucht, opgebouwde schakelingetje. een subD 9 pins connector, twee zenerdiodes (3V), een elco van 1000uF en de TX433N. Een gewikkelde koperdraad vormt de antenne. Klaar is Kees!

 

Over de lengte van de antenne schreef Scout77 op het forum van tweakers.nl:

Kwart lambda (1/4 golflengte) lijkt me verstandig.
Klein rekensommetje:
Lambda=c/f = 3*10^8 / 433*10^6 = 0.7meter
1/4 lambda is dan: 0,7/4 = 0,173m = 17,3 cm
is de ideale lengte.

 

WinLirc gedownload van sourceforge.net. Ene Pino was zo vriendelijk de door hem samengestelde lircd.conf van de KlikAanKlikUit afstandbediening ter beschikking te stellen. WinLirc unzippen (er hoeft niets geinstalleerd) en de zendmodule aan een ComPort hangen. De file lircd.conf plaatsen in de map waar WinLirc is uitgepakt, WinLirc starten, aangeven welke afstandsbediening je wilt gebruiken en schakelen maar! Bij mij moest 'hardware carrier' nog aangevinkt worden voordat het werkte.

Dat is allemaal mooi, maar nu wil ik dit toepassen vanuit een eigen programma (Delphi of php). De voorbeelden op tweakers.net geven me weing houvast. Maar na wat gepuzzel werkt het inmiddels wel!

In het register moet eerst een nieuwe entry gemaakt worden. Open hiervoor met regedit.exe het register, ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LIRC. Klik aan de rechterkant van het scherm rechts en kies voor Nieuw - Tekenreekswaarde (String). Verander de naam in 'password' (zonder de quotes). Klik daarna rechts, op 'password' en kies voor Wijzigen. Vul hier in 'SEND_ONCE' (ook weer zonder quotes). Zie hiernaast.

 

Om de schakelaars via internet te kunnen bedienen moet nog het een en ander gebeuren. Op de pc waar ik de RF module heb aangesloten (Windows XP) is WAMP5 geinstalleerd. Installatie is echt een verademing vergeleken bij het afzonderlijk installeren van Apache - MySQL en PHP in het verleden. Het werkt subliem. Vervolgens een php pagina aangemaakt volgens het voorbeeld van J-A-S-P-E-R (tweakers.net) Aangepast aan het KlikAanKlikUit systeem ziet de pagina er zo uit: . In de browser ziet het er uit zoals rechts getoond. Bij mij hangt de RF-module aan een pc met IP-adres 192.168.1.20: dit moet je dus eventueel aanpassen.
    Klik hier om de verlichting in ons huis aan en uit te schakelen!
  Copyright 2005-2006, Steve Vellinga