AVR programmer

... zoveel verschillende opties ...

Er zijn zeer veel verschillende mogelijkheden om de Atmel AVR microcontrollers te programmeren. Het varieert van zeer eenvoudige dongle-achtige kabelprogrammers, tot zeer prijzige, met veel componenten opgebouwde ontwerpen. Natuurlijk gestart met een ontwerp met zo min mogelijk componenten (hier gevonden). Samen met een programma'tje (aVrite) om de chips te beschrijven en uit te lezen via een ander programma'tje (aVread). Eerst dus een Bascom programma schrijven, HEX-file maken, naar de microcontroler overzetten via aVrite. Dit alles op een oude Pentium I pc (133MHz). Alles werkte goed, zij het enigszins omslachtig.

Toen de pc vervangen werd door een "nieuwe" 2e hands pc (PIII, 1 GHz) wilde aVrite niet meer werken: QBasic foutmelding! Toen maar besloten om op zoek te gaan naar een even eenvoudige programmer die direct vanuit Bascom zou kunnen werken. Ik kwam uit op de "Sample Electronics cable programmer" en de STK200 ISP dongle.

 
De Sample Electronics cable programmer wordt beschreven op de site van MCSelect. Hardware opgebouwd, maar wilde niet werken. Mogelijk gewoon verkeerd aangesloten.

DB25 pin

AVR AT90S8535

2: D0

MOSI (pin 6)

4: D2

RESET (pin 9)

5: D3

CLOCK (pin 8)

11: BUSY

MISO (pin 7)

18 - 25: GND

GROUND


Dan toch maar gekozen voor de STK200 ISP dongle. Er zijn twee versies; de gebufferde (met bijv. een 74HC125) en de simpele versie. Natuurlijk voor de simpele versie gekozen. De zaak in elkaar gesoldeerd (alleen maar een paar draadjes en een paar weerstanden!) en het werkte direct! Snel vanuit Bascom te programmeren en dat scheelt dus een hoop tussenstapjes (lees tijd en mogelijke problemen)! N.B. Tijdens het programmeren moet wel de 5V voedingsspanning aangesloten zijn!!

Hieronder het schema van de 'STK200 programmer'.
Copyright 2006, Steve Vellinga