Een lens voor de webcam

135mm Objectief anders gebruikt

28 november 2006

Ik had eens bedacht dat het aardig zou zijn om een webcam te voorzien van een spiegelreflex objectief. Ik heb namelijk eerder foto's gemaakt van de maan, met een digitale camera (Kodak DC4800) boven het oculair van een eenvoudige telescoop. Dat leverde aardige beelden op!

 


De maan op 11 februari 2003

 

Op 16 februari 2003 om 21:00 uur.

 

En op 13 maart 2003.

 
Ook leuk was het experiment met de webcam middels een, door een vriendelijke kennis gedraaide adapter, aangesloten op het oculair van een eenvoudige microscoop. Jammer genoeg zat er nogal veel vervuiling op/in het 'glaswerk' van de microscoop. Dat leverde natuurlijk ook vervuilde plaatjes op. Hieronder een paar voorbeelden.

Uirok gekleurd met jodiumoplossing 150x vergroot.


Alleen het glaswerk van de microscoop: wat je ziet is rommel!


Een deel van de vleugel van een huisvlieg.


Een zoekplaatje: het oog van een mug.


De angel van (ik denk) een langpootmug.

Nu dan het verhaal van de webcam. De webcam: een Medion 3 in 1, digital camera MD9686 (voor € 5,- gekocht op de HCC-dagen 2006: de camera (werkt prima als fototoestel, als webcam en als videocamera) werd ontdaan van het lensje en achter een spiegelreflexobjectief geklemd tussen de onderdelen van een bijpassende balg. Het objectief is een Coslinar 135mm voor een Minolta camera. In de zomer van 2006, samen met de balg, beide nieuw in doos, gekocht voor € 15,- in een tweedehandszaakje in Den Haag (Avonturen). Resultaten direct prima. Het dingetje heeft in de camera-mode een resolutie van 1 Megapixel. Het is een wat gammele constructie, maar werkt wel. Hieronder kan je zien hoe het er uit ziet.


De Camera! Het lensje is er al uit gehaald.


Het lensje.

 

De balg met de 135mm Lens
 

De balg opengewerkt.


Hier is de camera vastgeklemd tussen het voorste en achterste deel van de balg.
 
Ik heb een collega (in bezit van draaibank) gevraagd een schijfje te maken (van kunststof) met een dikte van 4,5mm, een diameter van 62mm met een gat in het midden van 20mm. Deze is in de balg te plaatsen; de camer past precies in het gat van 20mm. Hierdoor krijg ik een stabiele constructie en geen strooilicht tussen camera en lens.

 

Inmiddels het gedraaide schijfje gekregen: past precies in de balg! Met het schroefje links-onder wordt het schijfje vastgedraaid.

 

Vervolgens het camera'tje plaatsen en samen met de balg op het statief.

 

De camera op de laptop aangesloten.
   
 
Hieronder een paar plaatjes gemaakt met deze constructie.
met diafragma 2,8 met diafragma 22

De foto's zijn vanuit mijn raam op de 1e etage, op circa 60 meter afstand, genomen. Alleen de resolutie van de plaatjes is aangepast: van ca. 300 naar 100 DPI. De kleuren zijn vreemd (de linker auto was rood), het licht van de koplampen overstraald: dit komt omdat de sensor gevoelig is voor infrarood (IR) licht. T.z.t. nog eens opzoek naar een IR-tegenhoudend filter. Naar verluid zouden de kleuren dan ook beter worden. Hier een test met diverse stukjes film: zwart-wit en kleurennegatief en een diapositief.

 
 
Overigens stond er in het tijdschrift Make: (O'Reilly te bezoeken op http://makezine.com) nummer 02 ook een artikel, van ene Dennison Bertram, om een webcam in een houten doosje in te bouwen en daar een spiegelreflexlens aan te koppelen.
 
  Copyright 2005-2006, Steve Vellinga