Logic Analyzer

Signalen in beeld gebracht

 

21 september 2007
De tweede poort (B) is ook aangesloten. Clips gekocht bij Stuut & Bruin (Den Haag) voor € 0,90 per stuk!

 

11 september 2007
Inmiddels werkt ook de laatste versie van de software (3.3). In de afgelopen dagen de probe-kabel gemaakt, maar schema uit manual klopt volgens mij niet. Hieronder de pin-aansluitingen zoals ze volgens mij moeten zijn.

Pin Functie Kleur   Pin Functie Kleur
1
Gnd
zwart
 
14
B7
geel
2
B6
wit
 
15
B5
bruin
3
B4
blauw
 
16
B3
rose
4
B2
grijs
 
17
B1
rood
5
B0
groen
 
18
*
6
Gnd
zwart
 
19
A7
geel
7
A6
wit
 
20
A5
bruin
8
A4
blauw
 
21
A3
rose
9
A2
grijs
 
22
A1
rood
10
A0
groen
 
23
*
11
*
 
24
*
12
*
 
25
*
13
*
       

Heb alleen nog maar poort A aangesloten. Heb niet genoeg miniatuur clips! Maar voorlopig heb ik wel voldoende aan 8 kanalen!!

 

9 september 2007
Vrijdagmiddag om 17:00 afgeleverd door de post. Direct geïnstalleerd natuurlijk. Probleem. Foutmeldingen. Werkt niet. Potverdorie. Apparaat kapot? Nog eens proberen te installeren. Nog altijd foutmeldingen en niet werken. Hele weekeinde geprobeerd het ding aan de praat te krijgen, Niet gelukt. Zondagavond toch nog maar een mail naar die Po.lab jongens. Laat op de avond een antwoord! Andere versie installeren: i.p.v 3.3 versie 3.2 proberen (staat in eens op hun site). Het was laat, maar toch maar geprobeerd. En ja hoor! Werken dat ding!

 

31 augustus 2007
Uiteindelijk toch besloten om een logic analyser aan te schaffen. Al eender over nagedacht, maar nu besloten om de PoScope (website) te bestellen. Wat krijg je dan? Een:

Oscilloscope
Spectral analyzer
Chart recorder
Logic analyzer
Logic generator
square / PWM signal generator

Afgelopen dinsdag (28 augustus) gedaan. Hopelijk komt ie vandaag of morgen binnen! Software ziet er veelbelovend uit. Goede deal voor relatief weinig geld (€ 99,-). De probes worden via een 25 pins SubD connector aangeloten. Hiervoor rekenen ze € 35,-. Dat vind ik dan weer relatief duur! Heb (bijna) alles hiervoor in huis. Dus ik besluit de kabel zelf te maken. Voor het "mooie" een oude printerkabel hiervoor opgeofferd. Kabel is zover klaar. PoScope mag arriveren!1 november 2006
Ik ben de laatste tijd aan de gang geweest met een temperatuursensor van Dallas: DS1621; een 1-wire component. 1-Wire lijkt (of is) een tegenhanger van Phillips' I2C-bus. Veel voorbeelden op internet sturen dan ook deze chip via I2C aan. Het leek een makkelijk verhaal te worden, maar .... ik kreeg de zaak niet aan de praat! De schakeling opgebouwd, maar er gebeurde helemaal niets. Waarom bleef onduidelijk. Staat er wel een signaal op de bus? Met de scope gemeten leek dat wel zo, maar ging er ook data over het SDA-lijntje?

Vandaar opzoek naar een logic analyzer voor zelfbouw. Een heel eenvoudig ontwerp gevonden, dat 8 kanalen over de printerpoort inleest. Aan de linkerkant (de X2-bus) de aansluitingen naar de printerpoort, in het midden een LS70HCT245, rechts (de X1-bus) komen de aansluitpennetjes naar de te meten signalen.Hieronder een foto van de beknopt opgebouwde 'schakeling': de 25-polige SubD connector met daarin opgenomen de LS70HCT245. De connector verbinden met een pc met printerpoort (LPT).Aan de andere kant van de kabel acht miniatuur meetpennetjes en een aarde-kabeltje.De zaak opgebouwd, programma (DigiTrace) erbij en werken?? Nee! De volgende foutmelding verschijnt, het programma start, maar wanneer je de printerpoort probeert uit te lezen verschijnt dezelfde melding en het programma weigert te meten!De printerpoort is gebouwd om signalen uit te sturen: naar de printer. Huidige printerinterfaces kunnen ook bi-directioneel werken, dus lezen en schrijven. Maar ... onder windows XP krijg je bij het uitlezen van de printerpoort een mooie foutmelding. Iets wat onder vorige versies van Wndows (voor Windows 2000) nog gewoon wel lukte.

Dan kan je een aantal dingen doen, waaronder een oudere versie van windows op je pc installeren (!), of opzoek gaan naar een programma dat de foutmelding op de een of andere manier ondervangt: AllowIO.exe dus. Download het programma en plaats het programma dat een leesverzoek naar de printerpoort stuurt in dezelfde directory. Start een commandbox (Start - Uitvoeren - cmd), ga naar de directory waar AllowIO.exe (en de rest) staat bijvoorbeeld CD C:\AllowIO (als je AllowIO en de rest daar hebt neer gezet) en type het commando: "allowio naamprogramma.exe /a" zonder de quotes! Het programma (in mijn geval Digitrace) start direct en werkt zonder problemen: de foutmelding blijft achterwegen.
Je ziet de 8 kanalen: op kanaal 7 en 8 (het zelfde) kloksignaal, op het eerste kanaal de datalijn. De overige kanalen verbonden met Gnd om stoorsignalen te voorkomen. Hopelijk kan ik hiermee het probleem met de DS1621 oplossen ?!?! Want daar was het allemaal om te doen.
   
  Copyright 2005-2006, Steve Vellinga