Nieuw experimenteerbordje

standaarden maken de zaak overzichtelijk

 

November 2005

Deze week een nieuw printje gemaakt met de bedoeling een standaard te maken voor de bekabeling. Afgelopen donderdag bij Radio Twente in Den Haag mooie connectoren gevonden. Links een overzicht: boven de microcontrollerprint, linksboven de RS232 interface, rechtonder het LCD-schern.

 
Goedkoop en mooi. Een handige manier om van die 'dradentroep' af te komen. Er zijn connectoren met verschillend aantal pinnen te krijgen. Hier een voorbeeld: van boven af 4, 6 en 10 pins. Rechts een voorbeeld van 4 pins connectoren met een (4-aderige) lintkabel er tussen.
 

Hier de AT90S8535 op een experimenteerbordje: kristal 8MHz, twee C'tjes 22pF en een 5 volt spanning dat is eigenlijk alles. Voor de rest een aantal aansluitingen waarmee je kunt sturen, dan wel meten. Een weerstandje met een groene LED (links) geven aan dat de zaak onder spanning staat.
I..p.v. losse draden maak ik vanaf nu gebruik van de connectoren. Hierdoor is de zaak overzichtelijk en betrouwbaarder; de losse draadjes konden na verloop van tijd nogal eens losraken. Hierdoor werkte de schakeling natuurlijk niet meer, maar .... het was altijd zoeken naar de oorzaak.

 
Ook de RS232 interface (tussen microcontroller en computer) heeft een mooi printje gekregen met een standaardconnector naar het experimenteerbord.
 
Dit is het schema van de RS232 interface. Hart is de MAX232 die voor de conversie van de '1' en '0' signalen zorgt: RS232 werkt met voltageniveau's van 12 en -12Volt. De microcontroler werkt met 0 en 5 Volt. De serieële signalen gaan over de pinnen DP0 (RXD) en DP1 (TXD) van poort D.
 
Het LCD-scherm (verbonden met Poort B van de Atmel-chip) kreeg ook een vaste aansluiting via een connector. Op deze wijze zijn de diverse onderdelen makkelijk af- en aan te koppelen. Het worden modules die zijn in te zetten in diverse projecten.
 

Het volledig opgebouwde printje ziet er zo uit. Alle poorten (A t/m D) en de aansluitingen voor de ISP, RS232 interface en het LCD te benaderen via een eigen connector.


Hier het schema van de print.
 
   
  Copyright 2005, Steve Vellinga