Temperatuur via I2C?

met de DS1621

1 november 2006

Ik ben de laatste tijd aan de gang geweest met een temperatuursensor van Dallas: DS1621; een 1-wire component. 1-Wire lijkt (of is) een tegenhanger van Phillips' I2C-bus. Veel voorbeelden op internet sturen dan ook deze chip via I2C aan. Het leek een makkelijk verhaal te worden, maar .... ik kreeg de zaak niet aan de praat! De schakeling opgebouwd, maar er gebeurde helemaal niets. Waarom bleef onduidelijk. Staat er wel een signaal op de bus? Met de scope gemeten leek dat wel zo, maar ging er ook data over het SDA-lijntje?

Een mooie I2C-temperatuursensor gevonden: de DS1621 van Dallas. Later uitgevonden dat er ook zogenaamde 'samples' op te vragen zijn. Gratis chips om mee te experimenteren. Natuurlijk toch een paar exemplaren besteld! Ze worden ook nog eens kostenloos toegezonden. Geweldig! Ben benieuwd! Chippies zijn na ca. 7 dagen gearriveerd: keurig verpakt in een klein plastic doosje (alsof het om een paar oorbelletjes gaat!
Het voor bijna € 10,- gekochte exemplaar aangesloten op de I2C-connector/ interface. Maar het blijkt niet eenvoudig om de zaak aan de praat te krijgen. Daarna aan het Atmel experimenteerbord gelegd. Ook daar krijg ik de zaak eerst niet aan de gang. Snap niet wat er precies mis gaat, maar nadat ik een elco (10uF) toegevoegd had werkte de zaak ineens! Temperatuur 20,5 C!! Zie hieronder het schema.
   
  Copyright 2005-2006, Steve Vellinga